In 2011, pe 12 martie, se desfasoara pentru a 4-a oara organizarea World Glaucoma Association (WGA) si World Glaucoma Patient Association (WGPA) Ziua Mondiala a Glaucomului, sub deviza “Vedere pentru Glaucom”.

WGA reprezinta o organizatie globala independenta si impartiala dedicata cercetarii si tratamentului in glaucom. Scopul ei este de a optimiza serviciile oferite pacientilor printr-o continua comunicare si cooperare intre societatile internationale de glaucom, companiile producatoare de medicamente si echipamente destinate tratamentului acestei boli si organizatiile pacientilor cu glaucom.

WGA recunoaste ca valori primordiale cooperare, comunicare, incredere, responsabilitate, onestitate si unitate in diversitate. Membrii sai au ca angajamente si principii de la care nu fac abatere valorile general valabile ale programului WGA, actiunea permanenta pentru realizarea scopurilor propuse intr-o comunicare activa. Toate facilitatile pe care le ofera WGA prin schimbul permanent de informatii stiintifice converg spre cooperare si responsabilizare globala pentru atingerea scopurilor acestei subspecialitati.

Comitetul organizator al WGA poate fi contactat la [email protected] . Mai multe informatii legate de WGA gasiti pe site-ul www.worldglaucoma.org

WGPA a fost infiintata cu scopul de a imbunatati calitatea vietii pacientilor si de a incuraja o stransa comunicare intre organizatiile de bolnavi de glaucom din intreaga lume.

Glaucomul reprezinta a doua cauza de orbire in lume, estimandu-se un numar total de 4,5 milioane de oameni care sufera o pierdere completa a vederii cauzata de aceasta boala. Se estimeaza ca in anul 2020 numarul acestora se va ridica la 11,2 milioane. Glaucomul continua sa ramana o afectiune incurabila in care resursele terapeutice reusesc doar sa ii incetineasca rata de progresie. Prin urmare, depistarea precoce este esentiala in evitarea unui handicap vizual sau chiar a orbirii.

In cadrul campaniei mondiale de lupta impotriva glaucomului, Societatea Romana de Glaucom (SRG) este parte activa si in 2011 organizeaza cea de-a 4-a sesiune anuala dedicata Zilei Mondiale a Glaucomului, desfasurata in intervalul 11-13 martie la Sinaia, unde se spera la o participare masiva din partea medicilor specialisti, primari, dar si a tinerilor medici pe cale sa imbratiseze aceasta specialitate. Este asteptata participarea a circa 600 de medici oftalmologi. Coordonatorii nationali ai Zilei Mondiale a Glaucomului sunt Prof.Dr. Dorin Chiselita – presedintele SRG si Dr. Cornel Stefan – vicepresedinte executiv SRG.

Manifestarea este structurata pe simpozioane tematice, mese rotunde ca si pe prezentari de cazuri clinice. Un tronson aparte este consacrat rolului centrelor teritoriale de glaucom in standardizarea diagnosticului si tratamentului in boala glaucomatoasa; de asemenea va avea loc in urma analizei chestionarului screening, evaluarea asistentei pacientilor cu glaucom la nivel national. De asemenea SRG considera utila organizarea de screeninguri populationale gratuite in spatii si institutii publice.

SRG intelege sa popularizeze lupta impotriva orbirii cauzata de glaucom in intreg corpul medical, printre medicii de familie, in intreaga comunitate a oftalmologilor ca si in intreaga opinie publica prin intermediul canalelor media (televiziune, presa, radio); deosebit de utila este organizarea de sesiuni de informare/educare a populatiei in sali de conferinta, intruniri caritabile, manifestari religioase.

SRG va edita materiale promotionale si de publicitate legate de boala glaucomatoasa si impactul social pe care le va distribui medicilor oftalmologi, dar si de familie, precum si pacientilor.

Un obiectiv major al SRG il reprezinta conservarea vederii pacientilor suferinzi de glaucom si va incerca sa ofere medicilor oftalmologi un complex de resurse menite sa sprijine reabilitarea functiei vizuale si o integrare fireasca in mediul social a acestor pacienti.

SRG impreuna cu Societatea Romana de Oftalmologie (SRO), in colaborare cu autoritatile in domeniu, comisia de oftalmologie a Ministerului Sanatatii Publice, se angajeaza sa organizeze anual manifestari in domeniu pentru o mai buna cunoastere a bolii glaucomatoase, precum si pentru cresterea adresabilitatii.

Revista Oftalmologia, singura revista de specialitate la nivel national, va gazdui in paginile ei, asa cum a gazduit si cu ocazia primei manifestari a Zilei Mondiale a Glaucomului, informatii, articole, studii clinice, rezultate de cercetare legate de managementul modern al bolii glaucomatoase.

SRG gaseste deosebit de utila in lupta contra orbirii infiintarea Centrelor de Glaucom in clinicile universitare, menite sa realizeze un cumul de informatii utile medicilor, dar mai ales pacientilor, pe baza caruia se urmareste obiectiv si individualizat evolutia bolii. Centrele pot reprezenta o sursa valoroasa de date ce pot fi prelucrate statistic prin studii populationale in scopul obtinerii celor mai eficiente resurse terapeutice. Contactul permanent al medicului curant cu pacientul ofera un confort psihologic celui din urma si posibilitatea unei monitorizari atente a afectiunii. Se pun sperante intr-o dezvoltare prolifica a centrelor deja existente precum si infiintarea a cat mai multora de acest gen pe teritoriul tarii cu scopul unei acoperiri eficiente a intregii populatii din punct de vedere observational si terapeutic.