D. Chiselita, C. Danielescu, Alina Apostol
Clinica I Oftalmologie, Iasi

introdus la 02.01.2008

 

Scopul lucrarii: Stabilirea unor corelatii intre parametrii structurali si cei functionali la suspectii de glaucom.

Material si metoda: La 43 pacienti (83 ochi) suspecti de glaucom s-au efectuat perimetria automata standard, scanning laser polarimetria (GDx-VCC) stratului fibrelor nervoase retiniene (SNFR) si tomografia in coerenta optica a SNFR si discului optic (Stratus OCT).

Rezultate: Concordanta diagnostica (realizata daca un ochi este considerat normal -respectiv anormal- in ambele teste efectuate) a fost de 60,24% intre perimetrie si OCT, respectiv 61,44% intre perimetrie si GDx. Ariile situate sub curba Receiver Operating Characteristic au fost intre 0,524-0,574 pentru parametrii OCT, respectiv intre 0,518-0,548 pentru parametrii GDx (considerand ca “gold standard” examenul campului vizual). Corelatia intre masuratorile SNFR in OCT si GDx ia valori intre r=0,481 si r=0,352.

Concluzii: Afectarea structurala si cea functionala nu se suprapun la debutul bolii glaucomatoase, astfel ca strategia diagnostica ar trebui sa includa ambele tipuri de teste.

Cuvinte cheie:

  • suspecti de glaucom
  • perimetrie automata
  • scanning laser polarimetrie
  • tomografie in coerenta optica

Diagnosticul precoce al glaucomului este un deziderat care polarizeaza atentia constanta a cercetatorilor, in conditiile in care terapiile actuale sunt destinate stoparii evolutiei afectiunii, iar orice pierdere neuronala este ireparabila. Este cunoscut faptul ca deficitele de camp vizual sunt prezente in perimetria standard automata abia atunci cand pierderea de celule ganglionare retiniene atinge 25-35% (1).

Evaluarea structurala in glaucom, pana nu demult subiectiva, beneficiaza actualmente de aparitia si raspandirea unor instrumente imagistice ce permit evaluarea cantitativa a capului nervului optic si a stratului fibrelor nervoase retiniene (SNFR).

Scanning laser polarimetrul masoara grosimea SNFR pe baza relatiei lineare intre birefringenta si intarzierea luminii reflectate. Modelele actuale compenseaza retardarea corneana si cristaliniana (GDx-VCC) si reduc artefactele (GDx-ECC).

In aceste conditii capacitatea de discriminare intre sanatosi si pacientii cu glaucom este excelenta. Pana in acest moment nu exista un consens asupra exactitatii determinarii progresiei structurale cu ajutorul acestui aparat.