C. Stefan, Diana Melinte Dumitrica, Carmen Ardeleanu
Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Carol Davila” Bucuresti
Adresa de corespondenta: dianamelinte2004[at]yahoo.com
introdus la 01.03.2007
Rezumat
Oxidul nitric (NO) este un mesager molecular intra si extracelular important, implicat in vasodilatatie, contractilitate, neurotransmitere, neurotoxicitate si inflamatie. NO este sintetizat din L-arginina in prezenta nitric oxid sintetazei (NOS). Nitric oxid sintetaza prezinta trei izoforme: NOS-1 neuronal, NOS-2 inductibil si NOS-3 endotelial (rol vasodilatator). Oxidul nitric are rol demonstrat in diverse boli neurodegenerative precum: glaucomul, boala Alzheimer, scleroza multipla si boli cerebro-cardio-vasculare.
Scop: Evidentierea activitatii nitric oxid sintetazei (NOS) prin analiza imunohistochimica la pacientii cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD).
Material si metoda: Studiu clinic prospectiv, observational cu durata de 9 luni pe un lot de 9 pacienti cu GPUD la care a fost practicata chirurgie filtranta – trabeculectomie. Tesutul trabecular prelevat a fost prelucrat pentru evidntierea imunohistochimica a NOS. Criteriul de excludere la introducerea in studiu a fost patologia oculara sau generala asociata.
Rezultate si concluzii: In urma analizelor de laborator s-a constatat prezenta activitatii nitric oxid sintetazei (NOS) in tesutul trabecular al pacientilor cu glaucom primitiv cu unghi deschis.. Distributia trabeculara a NOS sugereaza rolul important in strategia terapeutica de viitor. Cresterea oxidului nitric conduce la vasodilatatie si cresterea contractilitatii trabeculare cu efect de degajare presionala; pe de alta parte efectul contra-apoptotic conferind neuroprotectie.
Mecanismele exacte care produc modificari la nivel celular avand ca rezultat initierea si progresia leziunilor neurodegenerative din cadrul patologiei glaucomtoase sunt si pana in prezent necunoscute. Cunoasterea mai aprofundata a implicarii mediatorilor celulari in neuropatia optica glaucomatoasa ne da sperante de viitor pentru prevenirea si incetinirea progresiei leziunilor celulelor ganglionare retiniene.
Oxidul nitric (NO) – molecula mesagera importanta in celula neuronala si sistemul imun si cu multiple implicatii in procesele de vasodilatatie, contractilitate, neurotransmitere si neurotoxicitate, contribuie in etiopatogenia diverselor boli neurodegenerative precum: glaucomul, boala Alzheimer, scleroza multipla, boli cerebro-cardio-vasculare.
Oxidul nitric este sintetizat din L-arginina, reactia fiind catalizata enzimatic de nitric oxid sintetaza (NOS). NO se prezinta sub forma de gaz dizolvat, cu o durata de supravietuire de numai cateva secunde in vivo. Este solubil atat in mediul apos cat si in cel lipidic, avand o mare putere de difuzie prin membranele si citoplasma celulara.
La nivel vascular, intracelular, reactioneaza cu fierul din situsul activ al enzimei guanilil ciclaza (GC), stimuland aceasta enzima sa produca mediatorul intracelular GMPc. La randul lui, acesta creste eliberarea neurotransmitatorilor cu efect final de relaxare a musculaturii netede si vasodilatatie. (vezi fig 1)
Prin clonare moleculaa au fost identificate 3 gene distincte care exprima izoformele enzimei NOS: NOS-1 (neuronal NOS /nNOS), NOS-2 (inducible NOS /iNOS) si NOS-3 (endothelial NOS /eNOS). Nomenculatura deriva de la numele tesutului in care au fost puse in evidenta prima oara, numerele fiind atribuite conform ordinii descoperirii.
Dintre cele 3 izoforme cea neuronala si cea endoteliala sunt constitutive in organism si Ca dependente, NOS1 avand rol neurotoxic si NOS3 neuroprotector si vasodilatator. Izoforma NOS2 este neconstitutiva, Ca independenta, indusa dupa modificari imunologice sau injurii neuronale si contribiue la procesele neurodegenerative. (vezi fig 2)