R. Cucea
C.M.D.T.A “Acad. St. Milcu”, Bucuresti

introdus la 01.05.2006

 

Rezumat:
Tratamentul actual in glaucom isi propune conservarea functiei vizuale prin scaderea PIO sub anumit nivel la care este probabila afectarea nervului optic (presiunea tinta).

Alegerea presiunii tinta trebuie individualizata, tinand cont de valorile presiunii intraoculare (PIO) initiale, severitatea afectarii nervului optic (NO), speranta de viata si factorii de risc asociati.

Cu cat este mai avansata boala glaucomatoasa la prezentare, cu atat mai scazuta trebuie sa fie presiunea tinta pentru a preveni progresia bolii.

In ultimii ani, aparitia unor noi clase de agenti hipotensori oculari, a permis un control mai eficient al evolutiei bolii glaucomatoase.

Cuvinte cheie:

  • presiune tinta
  • tratament individualizat

PRINCIPII TERAPEUTICE
Scopul tratamentului in glaucom este de a mentine calitatea vietii pacientului cu un pret de cost rezonabil. Costul tratamentului in ceea ce priveste modul de administrare si reactiile adverse ca de altfel si implicatiile financiare pentru individ si pentru societate necesita o evaluare atenta.

Calitatea vietii este strans legata de functia vizuala. Efectele adverse ale tratamentului, modul de administrare si preocuparea permanenta a pacientului cu risc de pierdere a functiei vizuale influenteaza fara indoiala calitatea vietii.

Pentru a preveni deteriorarea functiei vizuale, terapia cea mai utilizata in prezent are drept scop scaderea presiunii intraoculare (PIO).

Exista in prezent tendinte terapeutice care ar putea reprezenta o promisiune pentru pacientii cu glaucom. Debitul sangvin la nivelul capului nervului optic este un parametru important care trebuie luat in considerare cand evaluam efectele directe sau indirecte ale tratamentului, dar pana acum nici un medicament nu s-a dovedit eficient si cu efect selectiv asupra circulatiei de la nivelul capului nervului optic.

Descoperirea si tratamentul aplicat persoanelor cu risc de deteriorare a functiilor vizuale este de preferat unei atitudini pasive, un numar important de pacienti cu glaucom fiind inca diagnosticati prea tarziu.

Sunt mai multe medicamente antiglaucomatoase disponibile. Alegerea unei terapii adecvate trebuie sa tina seama de calitatea vietii, costurile tratamentului si complianta pacientului; trebuie cunoscut mecanismul de actiune, reactiile adverse si contraindicatiile fiecarui medicament utilizat.

Daca un pacient ar avea nevoie de mai mult de doua medicamente administrate topic pentru conservarea functiei vizuale, atunci ar trebui aleasa o alta varianta terapeutica – tratament laser sau chirurgical.