C. Stefan, Dana Rusu, A. Nenciu, Eliza Tebeanu
Clinica de Oftalmologie – Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
Adresa pentru corespondenta – Dr. Stefan Cornel
Clinica de Oftalmologie – Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
Str. Mircea Vulcanescu nr. 86-88, sector 1, Bucuresti
Tel./Fax: 021 313 71 89 email: milophtha[at]digicom.ro

introdus la 01.05.2005

 

REZUMAT
Lucrarea prezinta o vedere de ansamblu asupra modificarilor simtului cromatic in stadiile precoce ale glaucomului primitiv si a pacientilor cu risc de glaucom. Studiile publicate pina in prezent indica scaderea sensibilitatii diferentiale pentru spectrul albastru-galben la pacientii cu glaucom in stadii precoce ale bolii; la fel la subiectii cu hipertonie oculara.

S-a demonstratat o corelatie pozitiva intre defectele vederii colorate pe ax albastru-galben si modificarile perimetrice in ochii glaucomatosi. Testarea vederii colorate in spectru albastru-galben cu anomaloscopul automatizat poate servi ca test aditional in diagnosticul precoce al glaucomului primitiv dar absenta discromatopsiei nu exclude aceasta boala.

Senzatia cromatica alaturi de senzatia luminoasa si perceperea formelor constituie cele trei elemente esentiale ale vederii. Lumina este excitantul normal fiziologic al retinei.

Perceptia culorii reprezinta rezultatul interactiunii intre radiatiile electromagnetice cu lungimi de unda intre 375-760 nm cu celule fotoreceptoare.

Mecanismul vederii culorilor este explicat prin teoria tricromatica emisa de Young si Helmholtz, conform careia suportul anatomic al vederii colorate il reprezinta celulele cu conuri, adaptate pentru vederea fotopica. Toate tipurile de celule cu conuri contin rodopsina (formata de o proteina – opsina ce este legata de izomerul cis al vitaminei A – 11 cis retinal).

Excitatia elecromagnetica a acestora determina transformarea in forma trans a izomerului vitaminei A si eliberarea opsinei, proces in urma caruia, la nivelul fotoreceptorilor conurilor, se formeaza un impuls electric transmis ulterior catre creier.

Exista trei tipuri diferite de conuri. Toate contin 11 cis retinal, insa ceea ce le diferentieaza este tipul diferit de opsina pe care o contin, ceea ce genereaza un tip diferit de pigment vizual.