Dobre Xenia
Spitalul de Urgenta “Sf. Apostol Andrei” Galati

introdus la 01.04.2008

 

REZUMAT
SCOP Scopul lucrarii a fost de a evalua eficienta betablocantelor (ca monoterapie) in scaderea TIO si asupra evolutiei aspectului campului vizual.

MATERIAL SI METODA
A fost realizat un studiu clinic observational in perioada ian. 2005 – ian. 2007 pe un numar de 73 de ochi cu GPUD la care s-a urmarit parametrul: tensiune intraoculara; pe un numar de 77 de ochi cu GPUD s-a urmarit evolutia campului vizual sub tratament cu betablocante.

REZULTATE
Degajarea presionala a fost de 21.65%, TIO medie initial =23,95mmHg; TIO medie final=17,51mmHg; p mai mic de 0,0001.

Aspectul campului vizual la ochii urmariti nu a suferit modificari semnificative pozitive dar nici nu s-a inrautatit. Au fost notati parametrii MD si PD a campurilor vizuale efectuate.

CONCLUZII
Betablocantele pot fi eficiente in monoterapie oferind reducerea TIO stabila. CV nu a prezentat agravari la bolnavii studiati datorita efectului neuroprotectiv in special al betaxololului.

Nu au existat probleme de tolerabilitate la ochii observati; reactiile adverse secundare nu au existat deoarece nu s-au administrat la bolnavii care aveau suferinte cardiace sau astm bronsic (cazurile au fost selectate).

Complianta este totusi redusa datorita administrarii de 2x/zi.

CUVINTE CHEIE : betablocante, eficacitate, siguranta, TIO, CV