Gheorghe Anghel*, Alina Cristiana Anghel**
*Sectia Clinica de Oftalmologie Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
**Studenta an III, Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti

introdus la 01.03.2008

 

Cuvinte cheie: glaucoma, laser, calitatea vietii

Scop: aprecierea asupra calitatii vietii pacientului cu glaucom tratat cu colire antiglaucomatoase si posibilitatea imbunatatirii acesteia

Material si metoda: S-au intervievat 30 pacienti cu glaucom in tratament medicamentos si care s-a demonstrat neevolutiv in ultimile 12 luni.

Evolutia a fost urmarita din punct de vedere al campului vizual, presiunii intraoculare si al aspectului oftalmoscopic al papilei nervului optic.

Pacientii au fost interogati cu privire la mediul de provenienta, nivelului sociocultural, varstei, tipului de terapie administrata si gradului de satisfactie in ceea ce priveste confortul vietii cu aceasta terapie.

Au fost chestionati daca acestia cunosc si alte posibilitati terapeutice si li s-au prezentat variantele: LASER si chirurgicala cu avantajele si limitele lor. Li s-a raspuns apoi la intrebarile pe care acestia au dorit sa le puna autorilor cu privire la terapia medicamentoasa, LASER si chirurgicala

Concluzii: Marea majoritate a pacientilor ar prefera terapia LASER ca terapie de prima intentie si chiar ar modifica-o pe cea pe care o au in prezent desi este eficienta schimband-o cu aceasta.

Calitatea vietii pacientului cu glaucom se leaga in buna masura pe de o parte de complianta la tratament iar pe de alta parte de eficienta tratamentului in sensul stoparii evolutiei bolii.

Gradul de satisfactie al pacientului cu glaucom in tratament medicamentos este in relatie cu mai multi factori: economici, ocupationali, educationali, geografici, de varsta, psihologici.

Disconfortul generat de terapie, neincrederea in tratament sau pur si simplu servitutile administrarii acestuia pot fi cauze ale noncompliantei la tratament si deci ale evolutiei bolii (1,2).

Neplacerile provocate de servitutile terapiei impieteaza serios asupra vietii pacientului cu glaucom. Acestea ar fi: frecventa administrarii picaturilor, necesarul vizitelor lunare la medic pentru innoirea receptei compensate, deplasarea frecventa la distante mari pentru controale la specialistul oftalmolog(3).

Scopul lucrarii de fata este investigarea gradului de satisfactie al pacientului in cea ce priveste tratamentul medicamentos topic in glaucom si, implicit, apreciere asupra calitatii vietii acestuia.