R. Cucea
C.M.D.T.A “Acad. St. Milcu”, Bucuresti

introdus la 01.06.2006

 

Rezumat:
S-a efectuat un studiu clinic prospectiv comparativ, pe durata de 2 ani, pe doua loturi de pacienti diagnosticati cu glaucom primitiv cu unghi deschis subcompensat presional medicamentos si/sau laser si operati prin chirurgie filtranta: lot A – trabeculectomie clasica – 37 pacienti si lot B – sclerectomie profunda nonpemetranta – 28 pacienti.

Concluzia acestui studiu este ca cele doua tehnici sunt echivalente din punct de vedere al degajarii presionale pe termen scurt, mediu si lung. Rata complicatiilor intraoperatorii a fost semnificativ mai mare in cazul trabeculectomiei. Avand in vedere rezultatele postoperatorii (reducerea presiunii intraoculare) si profilul de siguranta, chirurgia filtranta (cu variantele ei) ramane metoda chirurgicala de electie in tratamentul glaucoamelor cu unghi deschis.

Cuvinte cheie:

  • Trabeculectomi clasica
  • Sclerectomie profunda nonpenetranta.

Chirurgia filtranta in glaucom este indicata atunci cand tratamentul medicamentos si terapia laser sunt insuficiente ca sa previna, sa opreasca sau sa intarzie progresia bolii.

Daca aceasta reprezinta indicatia majora a trabeculectomiei in chirurgia glaucomului cu unghi deschis, totusi trebuie amintite si alte indicatii mai mult sau mai putin controversate. Astfel, unii chirurgi au propus trabeculectomia ca tratament initial, considerand ca prezervarea campului vizual este mai buna dupa o degajare presionala eficienta si uniforma in timp; aceasta decizie este astazi mai nuantata, tinand cont de eficienta si calitatea noilor medicamente antiglaucomatoase pe de o parte si de riscurile unei astfel de operatii pe de alta parte.

I. SCOP: Compararea a doua tehnici de chirurgie filtranta – trabeculectomia clasica si sclerectomia profunda nonpenetranta, din punct de vedere al rezultatelor postoperatorii si al complicatiilor.

II. MATERIAL sI METODa
Pentru evidentierea rezultatelor am efectuat un studiu clinic retrospectiv pe o perioada de 2 ani intre 01.01.2003 – 31.12.2004 pe 65 de pacienti diagnosticati cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD) hipertensiv, subcompensat presional medicamentos si/sau laser si operati prin chirurgie filtranta.

Pacientii au fost distribuiti in doua loturi, in functie de tehnica chirurgicala utilizata:

  • trabeculectomie sau
  • sclerectomie profunda non-penetranta.

Prelucrarea statistica a datelor pentru toti parametrii monitorizati in cadrul acestui studiu a fost efectuata cu ajutorul programului Statistic Package for Social Sciences – SPSS, calculandu-se media, deviatia standard si semnificatia statistica. De mentionat ca nici un pacient nu avusese interventie chirurgicala oftalmologica in antecedente.