D. Chiselita, Irina Motoc, C. Danielescu
Clinica I Oftalmologie, Sp. “Sf. Spiridon”, Iasi
introdus la 04.03.2008
Scopul studiului: Analiza concordantei variatiilor nictemerale ale presiunii intraoculare (PIO) intre ochii congeneri la pacienti cu hipertensiune intraoculara (HTIO) si glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD) tratati sau netratati versus normali.
Totodata, ne-am propus sa evaluam gradul simetriei sau asimetriei privind media, varful si fluctuatiile PIO intre ochii congeneri la pacientii glaucomatosi fata de pacientii non-glaucomatosi de control.
Material si metoda: Studiu observational comparativ in care s-a efectuat monitorizarea pe 24 de ore a PIO prin aplanotonometrie la 124 pacienti care au fost clasificati astfel: grupul 1 – 36 pacienti non-glaucomatosi ce au constituit grupul de control, grupul 2 – 32 pacienti cu HTIO netratate si GPUD nou diagnosticate, grupul 3 – 43 pacienti cu HTIO si GPUD cu control medicamentos satisfacator al PIO pe timpul zilei (PIO diurna < 21mmHg) si grupul 4 – 13 pacienti cu GPUD cu control nesatisfacator al PIO sub medicatie maximal tolerata (PIO diurna > 21mmHg).
Rezultate: Curbele nictemerale ale ochilor congeneri manifesta profiluri paralele inregistrand maximul si minimul la aceleasi ore (ora 10, respectiv 21). Exista o inalta corelatie a PIO intre ochii congeneri pe parcursul a 24 de ore de studiu, atat in ansamblu (r=0,8632, p mai mic de 0,0001), cat si pe grupe de studiu, cea mai slaba corelatie inregistrandu-se in grupul 4 (r=0,7654, p mai mic de 0,0001). Nu exista diferente semnificative intre ochii congeneri privind momentul sau valoarea varfului PIO (paired t-test p=0,53).
Comparand fluctuatiile circadiene ale PIO intre ochii congeneri se observa ca nu exista diferente semnificative intre ochi (paired t-test p>0,1), pacientii din grupul 4 inregistand fluctuatii semnificativ mai mari fata de celelalte grupuri (ANOVA, p mai mic de 0,001). Media diferentei absolute dintre presiunile ochilor congeneri a fost similara la pacientii din grupurile 1 si 3 (0,85mmHg, respectiv 0,90mmHg, p=0,47). Aceste diferente au fost semnificativ mai mari la pacientii din grupurile 2 si 4 (1,28 mmHg, respectiv 2,6 mmHg, p mai mic de 0,0001).
Cea mai mare probabilitate ca diferenta de PIO dintre ochii congeneri sa fie in intervalul ± 3mmHg s-a inregistrat la normali (97,91%) si la pacientii controlati medicamentos (97,26%). Cea mai mare asimetrie s-a observat in grupul necontrolat medicamentos in care peste 1/5 din masuratori au fost in afara intervalului ± 3mmHg.
Concluzii: Variatia nictemerala a PIO la pacientii cu glaucom a avut o mare concordanta intre ochii congeneri, iar curbele nictemerale ale ochilor congeneri au manifestat profiluri paralele. Nu au existat diferente statistic semnificative intre ochii congeneri privind media, varful si fluctuatiile PIO. Asimetria PIO intre ochii congeneri de peste ± 3mmHg a variat intre 2,09% la normali si 20,53% in grupul de pacienti necontrolati sub terapie medicala maximal tolerata.
CUVINTE CHEIE:
- Glaucom
- hipertensiune intraoculara
- fluctuatii nictemerale PIO
- ochi congeneri