Stefan Cornel, Dumitrica Melinte Diana
Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central – Bucuresti
Sectia Clinica de Oftalmologie
Adresa de corespondenta: cstefan58[at]yahoo.com
introdus la 05.03.2008
Rezumat
Scop: Determinarea efectelor tratamentului cu travoprost 0,004% si latanoprost 0,005% pe suprafata oculara la pacientii cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD).
Material si metoda: Studiu clinic prospectiv, observational, cu durata de 6 luni pe doua loturi de pacienti nou diagnosticati cu GPUD. Lotului I (10 pacienti) i-a fost instituit tratament cu travoprost 0,004%, iar lotului II (10 pacienti) tratament cu latanoprost 0,005% .
Loturile au fost omogene ca varsta si sex, criteriul de excludere fiind orice patologie oculara sau generala asociata. Examenul oftalmologic de rutina a fost efectuat la introducerea in studiu si la 6 luni post terapie. La fiecare examinare s-a efectuat testul Schirmer 1 si timpul de rupere al filmului lacrimal (BUT). Fiecarui pacient i s-a efectuat citologie conjunctivala inainte si la 6 luni post terapie, evaluandu-se densitatea celulelor goblet conjunctivale.
Rezultate: Au fost inregistrate diferente statistic semnificative in testele efectuate: densitatea celulelor goblet, testul Schirmer si BUT inainte si post terapie (p mai mic de 0,05). Degajarea presionala a fost similara in ambele loturi de pacienti (de la 23,7 ± 1,5 mmHg la 15,4 ± 1,7 mmHg si de la 24,3 ± 1,5 mmHg la 15,8 ± 1,7 mmHg in lotul II).
Concluzii: Studiul de fata demonstreaza ca atat travoprost 0,004% cat si latanoprost 0,005% pot avea efecte adverse la nivelul suprafetei oculare.
Disfunctia suprafetei oculare (ocular surface disease – OSD) este o afectiune complexa care implica afectarea unitatii functionale pleoape – film lacrimal – epitelii oculare, cu simptomatologie reprezentata de: intepatura, arsura, uscaciune si senzatie de corp strain intraocular.
Reprezinta o patologie extrem de frecventa insa diverse studii demonstreaza ca este subdiagnosticata atat in terapia generala oculara dar si in cea antiglaucomatoasa.
Este stiut faptul ca tratamentul topic medicamentos reprezinta prima linie terapeutica in glaucomul primitiv cu ungĂ deschis (GPUD); succesul terapeutic si complianta pacientului pe termen lung fiind asigurata de efectele adverse minime ale preparatelor folosite.
“Ochiul uscat” este in prezent cea mai frecventa forma de OSD la pacientii cu glaucom, studii recente demonstrand ca peste 34% din pacientii de peste 65 de ani prezinta aceasta afectiune. Asociind faptul ca pacientii glaucomatosi au o medie de varsta ridicata si ca acest tratament este pe termen indelungat oftalmologul ar trebui sa fie preocupat de implicatiile pe care le presupune suprafata oculara in terapia de fond a bolnavului.
Conservantii medicamentosi prezenti in compozitia majoritatii preparatelor pot afecta suprafata oculara in cazul administrarii cronice. Cel mai intalnit conservant in practica oftalmologica este clorura de benzalconiu (BAK) care se stie ca poate contribui si induce dezvoltarea si exacerbarea OSD, cu efecte de scadere a confortului si compliantei pacientului.
In lumina acestor date studiul de fata isi propune determinarea efectelor tratamentului cu travoprost 0,004% si latanoprost 0,005% pe suprafata oculara la pacientii cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD).
In forma de prezentare cele doua preparate sunt conservate cu clorura de benzalconiu: travoprost 0,004% – 0,015% BAK si latanoprost 0,005% – 0,02% BAK.
Am realizat un studiu clinic prospectiv, observational, cu durata de 6 luni pe doua loturi de pacienti recent diagnosticati cu GPUD ale caror caracteristici se regasesc in tabelul nr. 1. (vezi tabel 1) Criterii de excludere la initierea studiului au fost orice patologie oculara sau generala asociata care ar fi interferat cu suprafata oculara.