C. Stefan, A. Nenciu, Eliza Tebeanu, Cristina Malcea
Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”
Sef Clinica : Prof. Dr. Benone Carstocea

Adresa pentru corespondenta Dr. Stefan Cornel
Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
Str. Mircea Vulcanescu nr. 86-88, sector 1, Tel-Fax 021 313 71 89, email milophtha[at]digicom.ro

introdus la 01.02.2006

 

REZUMAT
SCOP: Studiul efectelor operatiei de cataracta asupra evolutiei glaucomului secundar la pacientii cu sindrom pseudoexfoliativ (PEX) care prezinta asocierea cataracta – glaucom secundar cu unghi deschis.

MATERIAL SI METODA: Studiu prospectiv cu durata de 2 ani pe un lot de 12 ochi cu PEX prezentand asocierea cataracta – glaucom secundar cu unghi deschis, operati prin facoemulsificare + IOL de CP.

S-au monitorizat efectele operatiei de cataracta asupra evolutiei bolii glaucomatoase, cuantificate prin: monitorizarea dinamicii PIO, analiza deficitelor de camp vizual si aspectul FO, precum si evolutia acuitatii vizuale si morfologia modificarilor specifice acestui sindrom.

Lotul analizat a fost comparat cu un lot martor (5 ochi) prezentand asocierea cataracta – GPUD, operati prin facoemulsificare de acelasi chirurg. Analiza statistica a fost realizata cu ajutorul programului SPSS.

REZULTATE: Postoperator s-a constatat o evolutie aproape similara in ceea ce priveste dinamica PIO, insa pe termen mediu si lung, degajarea presionala obtinuta la pacientii cu PEX a fost statistic semnificativ mai mare fata de lotul martor.

In ansamblu, la pacientii cu PEX, indicii papiloperimetrici au prezentat caracteristici semnificativ diferite fata de lotul martor, fara influente in ceea ce priveste acuitatea vizuala.

CONCLUZII: Desi extractia cataractei a produs in ambele loturi o scadere a PIO fata de valorile preoperatorii, boala glaucomatoasa la pacientii cu PEX, probabil datorita si altor factori de risc specifici, continua sa progreseze.

CUVINTE CHEIE:

  • asocierea cataracta – glaucom
  • chirurgia cataractei
  • evolutia glaucomului secundar pseudoexfoliativ