Corina Staicu, Mihaela Frasia, Irina Volintiru, Ioan Stefaniu
Spitalul Militar Central Bucuresti

introdus la 01.06.2005

 

REZUMAT:
Cazurile de glaucom congenital sunt foarte rare, iar intre acestea, glaucomul infantil (glaucom congenital cu debut tardiv) reprezinta un procent de 50%.

Prezentam un caz de glaucom infantil primitiv diagnosticat tardiv la varsta de 21 ani si subliniem dificultatea stabilirii unui algoritm terapeutic adecvat.

CUVINTE CHEIE:

  • glaucom infantil primitiv
  • presiune intraoculara tinta
  • trabeculectomie cu punch

CAZ CLINIC:
Prezentam cazul unui pacient de sex masculin, in varsta de 21 de ani, studii medii, mediu urban care s-a internat in clinica noastra in ianuarie 2005.

Motivele internarii: scaderea acuitatii vizuale la OS
– valori crescute ale TIO la AO depistate ambulator

Istoric: pacientul afirma ca a constatat intamplator in urma cu aproximativ 3 ani ca vederea OS este mai slaba decat vederea OD, simptom pe care l-a neglijat. In ultimele luni observa ca AV la OS a scazut marcat motiv pentru care se prezinta la medicul oftalmolog din teritoriu. La consultul ambulator (decembrie 2004) se constata TIO crescute la AO, astfel TOD= 32mmHg TOS=40mmHg.

Se pune diagnosticul AO – Glaucom juvenil si se instituie tratament la AO cu Xalatan 1pic/zi seara. Se repeata masurarea TIO dupa 3 saptamani de la instituirea tratamentului si se constata mentinerea unei TIO cresut la OS motiv pt. care este directionat catre clinica noastra.

Antecedente personale patologice – nesemnificative
Antecedente heredo – colaterale – sora pacientului in varsta de 15 ani a fost diagnosticata cu glaucom la varsta de 4 ani pentru care a fost operata.
Examen clinic general – fara modificari patologice