Cristina Stan
Clinica oftalmologica Cluj-Napoca

introdus la 01.07.2005

 

REZUMAT
Pezentam cazul unui pacient operat pentru glaucom acut cu unghi inchis la ochiul drept si pentru glaucom cronic cu unghi inchis la ochiul stang, prin trabeculectomie sub volet scleral.

Tardiv postoperator- la ochiul drept dupa cateva luni, iar la ochiul stang la 2 saptamani- a prezentat cresteri tensionale, cu camera anterioara mica central, cu colobom irian periferic prezent si functional.

Tensiunea intraoculara s-a normalizat doar la instilatii cu atropina. Ecografia oculara nu a evidentiat baltirea umorii apoase in corpul vitros, dar evolutia si tabloul clinic ne-au determinat sa interpretam cazul ca si glaucom malign.

Cuvinte cheie : glaucom malign

Date din literatura
Glaucomul malign a fost descris pentru prima oara in 1869 de von Graefe.

Apare postoperator ,tipic, in prezenta unei iridectomii periferice functionale si se caracterizeaza prin: camera anterioara plata sau absenta periferic si central, hipertensiune intraoculara, agravarea simptomatologiei sub miotice, ameliorare sub cicloplegice-midriatice. Se mai numeste si glaucom prin bloc ciliar, glaucom prin bloc angular cristalinian direct.(1,2)

Mecanismul patogenetic este necunoscut. Explicatiile posibile sunt:

  • scurgerea posterioara si acumularea umorii apoase in interiorul corpului vitros sau in spatele unei decolari posterioare de vitros datorata unui bloc cilio-lenticular si unor brese in membrana anterioara a corpului vitros;
  • relaxarea zonulei cu avansarea cristalinului si impingerea consecutiva a irisului in unghi.(1,2)