Diana Melinte Dumitrica, Cornel Stefan
Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Carol Davila” Bucuresti
Adresa de corespondenta: dianamelinte2004[at]yahoo.com

introdus la 03.01.2008

 

Rezumat:
Glaucomul normotensiv este o forma a glaucomului primitiv cu unghi deschis in care presiunea intraoculara este in limite normale. In acest caz cea mai mare provocare o reprezinta diagnosticarea corecta si cat mai precoce. Evaluarea clinica a unui pacient suspectat de glaucom normotensiv trebuie sa raspunda la doua intrebari: 1) presiunea intraoculara este in limite normale si 2) ne aflam in fata unei neuropatii optice glaucomatoase sau de alta natura?

In prezent Ghidul Societatii Europene de Glaucom ed. II (2003) inparte glaucomul primitiv cu unhi deschis (GPUD) in glaucom hipertensiv si glaucom normotensiv sau cu presiune scazuta.

Glaucomul normotensiv (GNT), dificil de definit, se prezinta ca un glaucom primitiv cu unghi deschis cu neuropatie optica progresiva si defecte specifice de camp vizual in care presiunea intraoculara (PIO) se prezinta in limite normale (mai mic de 21 mmHg) pe masuratori repetitive pe 24h; totul pe un fond de neasociere cu alte afectiuni oftalmologice sau de ordin general.

Glaucomul cu presiune scazuta apare cu o frecventa de 0,2% la persoanele de peste 40 de ani, mai frecvent in decadele 6 si 7 de viata, la miopi si femei. El reprezinta aproximativ 15-30% din glaucoamele primitive cu unghi deschis.

In etiopatogenia glaucomului primitiv cu unhi deschis cu presiune normala sunt implicate mai multe mecanisme de actiune. Acest tip de glaucom este poate cel mai viu exemplu ca nu doar presiunea intraoculara reprezinta factorul trigger cel mai important in patogenia glaucomului.

Teotia mecanica sustine ca o presiuna intraoculara crescuta produce modificari la nivelul nervului optic (NO) prin distorsionarea laminei cribrosa, compresie axonala cu moartea celulelor ganglionare. (vezi fig. 1) In cadrul GNT se aduce in discutie “presiunea individual tolerata” prin faptul ca modificarile glaucomatoase apar in contextul unei PIO normale.

Mai mult, in anul 2001 Collaborative Normal Tension Glaucoma Study Group a intarit faptul ca o reducere a PIO cu 30% la pacientii cu GPUD normotensiv incetineste progresia leziunilor neurodegenerative, subliniindu-se astfel implicarea PIO in etiologia GPUD normotensiv.