Diana Melinte Dumitrica, C. Stefan
Sectia Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Carol Davila” – Bucuresti
Adresa de contact: dianamelinte_17[at]yahoo.com

introdus la 04.04.2008

 

Rezumat:
Prezentam cazul unei pacienta diagnosticata la varsta frageda cu sindrom Groendblad – Strandberg, care mai tarziu prezinta si glaucom primitiv cu unghi deschis.

Este un caz interesant de urmarit pe o perioada indelungata datorita celor doua afectiuni sevare oftalmologice asociate prin influentarea prognosticului pe termen indelungat.

Povestea pacientei noastre, poveste in care am fost parte activa pana la un moment dat, incepe … undeva in Romania.
Nascuta in 1971, pacienta L.H. nu prezinta antecedente personale patologice; de semnalat fiind faptul ca mama a fost diagnosticata cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD) pentru care a suferit interventie chirurgicala, iar tatal a prezentat neoplazie colonica, rezolvata de asemenea chirurgical.

In anul 1987 pacienta se prezinta in Clinica de Oftalmologie a SCUMC, unde cu ocazia unui control de rutina se observa la nivelul fundului de ochi modificari ale continuitatii membranei Bruch – striuri angioide.

In acel moment este indrumata spre Sectia de Dermatologie unde i se practica biopsie dermala care pune in evidenta la nivelul dermului papilar si reticular fibre elastice neregulate, cu modificari morfologice, formulandu-se diagnosticul pozitiv de pseudoxantoma elasticum.

Coroborand cele doua examinari oftalmologica si dermatologica se pune diagnosticul de sindrom Groendblad – Strandberg si i se recomanda investivatii amanuntite cardio-vasculare si digestive, alaturi de un regim de viata privat de traumatisme.

In anul 2001 pacienta se prezinta la medic acuzand disconfort ocular, moment in care la examenul oftalmologic se descopera: AV OD = 0,8 cc, AV OS = 1cc
PIO OD = 32 mmHg, PIO OS = 37 mmHg (aplanotonometrie Goldmann)

Examenul fundului de ochi deceleaza prezenta striurilor angioide si o atrofie partiala de nerv optic, de tip glaucomatos, cu un raport cupa/ disc OD = 0,7 respectiv OS = 0,8
Gonioscopic unghiul este deschis grad 4

Examenul campului vizual (24-4 sita standard) deceleaza alterari perimetrice cu pierderea completa a sensibilitatii in sectoarele periferice inferioare.