C. Stefan, Diana Melinte Dumitrica, Eliza Tebeanu, Ileana Cristea, Anna Sapundgieva, Dragomir Beatrice Cerbulescu, Valeria Gheorghieva
SCUMC – Sectia Clinica de Oftalmologie, Bucuresti
Clinica Oftalmologica Laser Optics, Bucuresti
Adresa de contact: cstefan58[at]yahoo.com

introdus la 07.03.2008

 

Rezumat:
Scop: Evaluarea modificarilor structurale maculare la pacientii cu glaucom primitiv cu unghi deschis (GPUD).

Material si metoda: Studiu clinic prospectiv pe o durata de 6 luni pe doua loturi de pacienti: lot A – martor – subiecti sanatosi si lot B – pacienti cu GPUD, subimpartit in B1 – glaucom incipient si B2 – glaucom avansat.

Loturile au fost omogene pe grupe de de varsta si sex. La toti pacientii s-a efectuat perimetrie computerizata Humphrey Sita – Standard 24-2 si OCT macular. Au fost exclusi pacientii cu alte afectiuni oculare si sistemice.

Rezultate si concluzii: In lotul pacientilor cu glaucom exista modificari maculare fata de lotul martor. Evaluarea maculei in glaucom este un element important de luat in considerare in viitor.

In anul 2004 faceam primi pasi in cunoasterea implicarii maculare in patologia glaucomatoasa. Din acel moment si pana in prezent s-au realizat o serie de studii care atesta modificari maculare corelate cu prezenta bolii glaucomatoase si s-au propus o serie de algoritmi de depistare precoce a modificarilor maculare, insa toate acestea raman la simplul stadiu de teorie.

Pana la introducerea in practica curenta mai sunt cateva aspecte de ordin teoretic si practic de clarificat si o serie de cercetari care sa vina solid in sprijinul acestei idei indraznete.

Cateva repere anatomice despre regiunea maculara credem ca sunt necesare spre a intelege mai bine modificarile ce apar in conditiile enuntate.

Regiunea centrala a maculei cu un diametru de 150-200 µm reprezinta zona de maxima acuitate vizuala denumita “umbo” sau “gateau nucleaire”. Clasic se descriu foveola si foveea cu diametre de 350 µm, respectiv 1500 µm in diametru. (vezi tabel 1 si figura 1)

Macula este singura regiune retiniana in care celulele ganglionare sunt asezate in mai multe straturi; pana la 4-6 straturi celulare. Stratul celulelor ganglionare impreuna cu stratul fibrelor nervoase reprezinta aproximativ 30-35% din grosimea maculara.

Pentru a intelege implicarea maculara in patologia glaucomatoasa nu trebuie sa uitam conceptul de “glaucoma continuum” al lui Weinreb care accentueaza faptul ca modificarile retiniene ale stratului fibrelor nervoase apar cu mult inaintea simptomatologiei clinice.

Astfel se stie ca modificarile de camp vizual sunt obiectivate perimetric cand peste 50% din celulele ganglionare sunt pierdute. (vezi figura 2)