D.Calugaru, M.Calugaru
Clinica de Oftalmologie Cluj-Napoca

introdus la 05.04.2008

 

Rezumat
Combinatia fixa dorzolamida/timolol (Cosopt) reprezinta o terapie inalt efectiva si in general bine tolerata. Realizeaza o baroprotectie similara cu cea data de analogii prostaglandinelor si celelalte combinatii fixe antiglaucomatoase.

Este singura terapie antiglaucomatoasa care asigura o vasoprotectie in mod direct prin cresterea debitului sanguin retrobulbar,coroidian,retinian si al capului nervului optic.

Indicatia sa majora ramane aceeasi ca a tuturor combinatiilor antiglaucomatoase medicamentoase oculare si anume linia a doua de tratament adica dupa esecul monoterapiei administrate anterior.

Cosoptul este indicat si ca terapie medicamentoasa primara de initiere (prima linie terapeutica) in hipertensiunile oculare cu profil de risc crescut al conversiei,in cazuri bine alese de glaucom primar cu unghi deschis (glaucoame cu tensiune oculara peste 30 mmHg,anterior netratate),in glaucomul exfoliativ precum si in majoritatea formelor de glaucom secundar.

Cuvinte cheie:

  • Cosopt
  • baroprotectie
  • vasoprotectie

Tratamentul eficient al glaucomului necesita reducerea presiunii intraoculare (PIO) care poate fi atinsa cu medicatie,laser sau chirurgie.

Potrivit ghidului European,abordul standard medicamentos ar trebui sa fie initiat cu un singur agent si daca scaderea PIO nu este adecvata,schimbarea la o alta monoterapie sau abgradarea la o terapie combinata ar trebui sa fie luata in considerare.

Identificarea tratamentului ce maximizeaza cel mai bine consideratiile de siguranta, eficacitate si complianta ale pacientilor ramane o provocare substantiala.

Aproximativ 50% a pacientilor glaucomatosi sunt compensati cu un singur agent ocular hipotensiv in timp ce la restul pacientilor monoterapia esueaza a controla PIO in primele doua saptamani necesitand tratament combinat cu doua sau mai multe medicatii.

Combinatia fixa ofera beneficii fata de terapia concomitenta in termeni de convenabilitate a administrarii, eficacitate si siguranta.

Prin utilizarea combinatiilor fixe se simplifica regimul de administrare a medicatiei (se reduce numarul sticlelor cu medicatie precum si frecventa si numarul total al picaturilor administrate),se elimina efectul de washout out rezultat din nerespectarea unui timp de 5-10 minute intre instilatii in cazul medicatiilor multiple,se reduce cantitatea de prezervativ aplicat (benzalconium chloride) ceeace poate imbunatati tolerabilitatea.

Economiile de cost (cost mai mic decat cel dat de utilizarea separata a doua flacoane) si de timp cerut pentru administrarea picaturilor intaresc complianta.

Neajunsul major a terapiei prin combinatii fixe este reprezentat de faptul ca limiteaza individualizarea dozarii, dozarea medicatiei combinate neputand fi schimbata in produsul de combinatie.In unele cazuri administrarea 2x pe zi a unei combinatii ar putea reprezenta doza normala pentru unul din constituienti,prea putin sau prea mult pentru celalalt.In aceste cazuri,renuntarea la combinatia fixa in favoarea terapiei concomitente permite ajustarea individualizata a dozelor.

Cosopt,combinatia fixa timolol 0,5%/dorzolamida 2%,prima combinatie fixa utilizata din 1998,oglindeste profilul de siguranta a celor doua substante componente.