Cristina Malcea, Adrian Nenciu
Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”
introdus la 01.04.2006
REZUMAT
Prostaglandinele, receptorii de prostaglandine, matrix – metalo – proteinazele si inhibitorii lor sunt molecule implicate in homeostazia structurilor tisulare oculare dar si in diverse procese patologice.
Studiul lor permite deschiderea de noi perspective terapeutice si abordarea mai tintita a diferitelor afectiuni oculare in care joaca un rol important.
CUVINTE CHEIE
- Prostaglandine
- Matrix – metalo – proteinaze
- Glaucom
Inflamatia a fost definita ca o reactie a tesuturilor vii, vascularizate, la actiunea unei agresiuni locale sau la distanta de tesutul respectiv. Prin inflamatie se asigura o protectie a organismului si in acelasi timp se pun in miscare o serie de mecanisme complexe care vindeca sau refac tesutul.
Procesul inflamator este sustinut de o serie de mediatori chimici de origine plasmatica sau celulara. Acestia, odata activati, se fixeaza pe receptori specifici ai celulelor tinta, unde pot induce eliberarea altor mediatori cu actiuni modulatoare sau pot avea efecte directe.
Mediatorii chimici de origine celulara pot fi de doua categorii: preformati si tezaurizati in organite citoplasmatice – histamina, serotonina, enzime lizozomale de tipul triptaze, chimaze – si mediatori neoformati – derivati ai acidului arahidonic de tipul prostaglandine (PG), tromboxani (TX), leucotriene (LT), factorul de activare plachetara (PAF), oxidul nitric (NO), citochine proinflamatorii TNF alfa, IL 1 alfa, IL 1 beta, IL 6.
Se insera S9, PG, TX, LT, in general cunoscute ca eicosanoizi, sunt compusi foarte puternici care determina o gama foarte variata de raspunsuri fiziologice. Acesti compusi au fost dificil de studiat deoarece au timp de injumatatire foarte scurt si sunt produsi in cantitati foarte mici.
Desi au fost comparati cu hormonii datorita actiunii lor, PG sunt diferite de hormonii propriu-zisi, deoarece se sintetizeaza in aproape toate tesuturile organismului si nu in glande specializate si in general actioneaza local si nu la distanta.