D. Calugaru, M. Calugaru

introdus la 09.03.2008

 

Rezumat
Glaucomul este acceptat astazi in familia bolilor progresiv neurodegenerative multifactoriale de stres.

Argumentele ce pledeaza pentru faptul ca glaucomul este o boala progresiv neurodegenerativa sunt reprezentate de:
– similaritatile existente intre glaucom si bolile sistemice neurodegenerative
– similaritatea intre procesele biologice normale ale imbatranirii (degenerative) si glaucom
– neurodegenerarea capului nervului optic

Factorii care duc la neurodegenerarea celulelor retiniene ganglionare sunt stresul mecanic (presiunea intraoculara), ischemic/reperfuzie,oxidativ,autoimun si genetic.

Cuvinte cheie:

  • boala progresiv neurodegenerativa

Glaucomul primar cu unghi deschis (GPUD) este o neuropatie optica progresiva determinata de moartea apoptotica progresiva a celulelor retiniene ganglionare (CRGs).

Definit mai cuprinzator,GPUD este o boala a neuronilor vizuali [1s intelegand prin aceasta afectarea celor trei neuroni vizuali adica celula retiniana ganglionara,celula neurala din corpul geniculat lateral si cortezul vizual.

In majoritatea cazurilor afectiunea incepe la nivelul CRGs cu propagare retrograda spre caile centrale dar exista si posibilitatea rara de afectare primara a cailor centrale urmand ca boala sa progreseze anterograd spre CRGs.

Neuropatia optica glaucomatoasa implica pierderea CRGs (corp celular si axon) precum si a celulelor neurale din corpul geniculat lateral si chiar a cortexului vizual [2s.

Este discutabil daca moartea CRG este cauzata de leziunea primara a corpului celulei ganglionare sau a axonului.

Avand in vedere faptul ca leziunea glaucomatoasa este frecvent fasciculata si ca la pacientii glaucomatosi exista o activare a proteinelor neurale fasciculate din limfocite [3s,care in viata intrauterina inlesnesc dezvoltarea axonilor,se considera ca leziunea primara in glaucom este localizata la nivelul axonilor.[4s.