I. D. Vasinca, Adriana Furtuna, Dana Vasinca, M. Cociu

introdus la 03.02.2008

 

Rezumat
Scopul lucrarii: lucrarea are ca scop evaluarea trabeculoplastiei laser Nd:YAG dublat in frecventa ca metoda de tratament in glaucomul subcompensat medicamentos.

Material si metoda: a fost efectuat un studiu prospectiv pe o perioada de 3 ani care a urmarit pacientii cu glaucom subcompensat medicamentos si care au beneficiat de tratament prin trabeculoplastie laser Nd:YAG dublat in frecventa.

Au inclusi in studiu 52 de pacienti cu glaucom primitiv cu unghi deschis, glaucom pseudoexfoliativ si glaucom pigmentar (in total 85 de ochi) care au beneficiat de acest tratament efectuat cu cu aparatul Visulas 532 Combi al firmei Zeiss.

Rezultate: tratamentul a fost considerat un succes daca la o luna TIO a fost compensata sau daca scaderea de TIO obtinuta a fost suficienta pentru a permite oprirea evolutiei bolii (stoparea pierderilor de CV ).

Monitorizarea pacientilor dupa interventia laser s-a efectuat la interval de o luna sau 3 luni in functie de gradul de compensare a bolii si de stadiul acesteia. La o luna rata de succes a fost 74.11%, la 2 ani 71.76% , iar la trei ani a scazut la 60%. Scaderea medie initiala a TIO a fost de 5.8 mmHg.

Concluzii: trabeculoplastia laser YAG este o metoda eficienta, neinvaziva, cu putine reactii adverse, ce poate fi efectuata in regim ambulator, care permite controlul TIO la pacienti cu glaucom subcompensat medicamentos si astfel se evita sau se amana interventia chirurgicala sau necesitatea suplimentarii terapiei medicamentoase. Eficienta maxima a acestei metode este in primii doi ani, dupa acest interval rata de succes scazand.

Cuvinte cheie: trabeculoplastie, laser

Glaucomul este o afectiune relative comuna, a carei prevalenta creste o data cu varsta. Afecteaza aproximativ 1% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, 3% din persoanele intre 70 si 80 de ani si 9% din persoanlele peste 90 de ani.

Este una din cauzele principale de orbire la nivel mondial si s-a estimat ca in anul 2000, 66.8 milioane persoane sufereau de acesta boala, din care 6.7 milioane erau oarbe din punct de vedere legal. Tensiunea intraoculara este considerata unul din principalii factori de risc pentru dezvoltarea leziunilor glaucomatoase ale nervului optic, de aceea in terapia glaucomului rolul central il au modalitatile de reducere a acestei tensiuni.