Glaucomul este un termen care descrie un grup de boli evolutive care produc neuropatie optica plurifactoriala ireversibila.
Glaucomul afecteaza sever functia vizuala iar nediagnosticat si tratat corect poate duce la orbire ireversibila. Datorita acestei importante deosebite, glaucomul a stat si sta permanent in atentia medicilor oftalmologi din Romania.
Societatea Romana de Glaucom, asociatie profesionala a medicilor oftalmologi cu preocupari in domeniul depistarii, diagnosticarii, monitorizarii si tratarii glaucomului, doreste sa fie parte activ implicata in campania nationala de lupta impotriva glaucomului.
Societatea Romana de Glaucom are printre obiectivele sale formarea de experti in glaucom, prin cresterea nivelului de pregatire al medicilor oftalmologi dar si prin sensibilizarea altor categorii profesionale cum ar fi medicii de familie. Medicii de familie trebuie sa cunoasca problematica grava a glaucomului si pot contribui la diagnosticul precoce dar si la educarea si sprijinirea pacientilor in efectuarea tratamentului corect.
Un alt obiectiv al Societatii Romane de Glaucom este reprezentat de participare activa la campaniile de informare a populatiei asupra bolii glaucomatoase, a riscurilor exitente dar si de promovare a educatiei sanitare si a controalelor preventive pentru a nu se ajunge in stadii avansate ale bolii cand resursele terapeutice sunt mult diminuate.
Lupta impotriva glaucomului este un efort comun al Societatii Romane de Oftalmologie, al Societatii Romane de Glaucom, al oftlamologilor in general, al medicilor de familie, al altor factori de decizie si nu in ultimul rand al companiilor producatoare de medicamente antiglaucomatoase.
Boala glaucomatoasa este multifactoriala, insa principalul factor de risc pe care poate actiona oftlamologul este reprezentat de presiunea intraoculara crescuta. Un rol deosebit il are factorul vascular care va fi cuantificat atent la fiecare pacient in parte.
Tinand cont ca de cele mai multe ori boala glaucomatoasa evolueaza asimptomatic, silentios iar pacientii se prezinta la medic cand au aparut pierderi irecuperabile ale vederii, recomandam ca fiecarei persoane trecute de 40 de ani sa i se masoare presiunea intraoculara, cel putin odata pe an, mai ales cand exista factori predispozanti si de risc : rude cu glaucom, hiper sau hipotensiune arteriala, migrena, sindrom Raynaud, diabet, alte boli oculare – miopie, hipermetropie. In acest fel multe cazuri care altfel ar evolua spre orbire, pot fi controlate, oprite in evolutie, salvate.
In Romania nu exista statistici oficiale legate de boala glaucomatoasa. La nivel mondial se estimeaza un numar de bolnavi cu glaucom intre 65-105 milioane, dintre care 10% sunt deja in stadiul de orbire bilateral. La nivelul Europei se estimeaza 7,5 milioane de glaucomatosi la o populatie de 1150 milioane. Extrapoland datele de la nivel european, putem aproxima numarul bolnavilor de glaucom din Romania ca fiind de aproximativ 140.000 din care se poare ca doar o treime fac tratament. In evidentele Asociatiei Nevazatorilor din Romania sunt inregistrate 8.400 persoane cu deficiente majore de vedere datorate glaucomului, numarul real fiind probabil mai mare.
In Romania glaucomul reprezinta a 2-a cauza majora de orbire. Spre deosebire de alte boli, descoperit la timp glaucomul este o boala perfect tratabila si acuitatea vizuala poate fi salvata. Pentru stabilirea diagnosticului este necesara masurarea presiunii intraoculare si stabilirea presiunii intraoculare tinta, examinarea fundului de ochi, gonioscopia, efectuarea perimetriei computerizate ; diagnosticul in boala glaucomatoasa trebuie pus rapid, atat timp cat acuitatea vizuala nu a fost afectata.
In cazuri limita se poate apela la metode mai complexe de investigatii (pahimetrie, HRT, OCT, GDx). Odata stabilit diagnosticul, se instituie tratamentul conform normelor Ghidului Societatii Europene de Glaucom ; monitorizarea bolii glaucomatoase se va face prin masurarea PIO lunar, examinarea FO la 3 luni si perimetrie la 6 luni. In prezent s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste standardizarea diagnosticului, tratamentului si monitorizarii bolii glaucomatoase, iar SRG trebuie sa vegheze la aplicarea in practica a acestor standarde.
Societatea Romana de Glaucom se va implica mai activ in gestionarea problemelor deosebite legate de boala glaucomatoasa. S-a trimis la toate clinicile de oftalmologie si sectiile din tara o scrisoare metodologica si o fisa screening necesara alcatuirii unei banci de date legate de numarul de bolnavi de glaucom din fiecare zona, de schemele terapeutice mai frecvent aplicate, de modalitatea de masurare a presiunii intraoculare, de aparatura din dotare, de estimare a necesitatilor din dotare.
Societatea Romana de Glaucom doreste un sprijin activ din partea clinicilor si sectiilor de oftalmologie in ceea ce priveste legatura cu casele judetene de asigurari de sanatate, iar pe plan mondial, SRG va colabora activ cu Comisia de Oftalmologie a Ministerului Sanatatii Publice, cu Comisia de Oftalmologie a Colegiului Medicilor si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Societatea Romana de Glaucom se va implica activ in organizarea de campanii de lupta impotriva glaucomului, in campanii de educatie sanitara a populatiei, in editarea de materiale de popularizare.