Glaucomul este cunoscut ca fiind una din primele cauze de orbire la nivel mondial. In Romania este a doua cauza de orbire. Spre deosebire de alte boli, descoperit la timp, glaucomul este o boala perfect tratabila si vederea poate fi salvata.

Societatea Romana de Oftalmologie, principala asociatie profesionala a medicilor oftalmologi din Romania, s-a implicat activ si firesc in Campania Nationala de Lupta impotriva Glaucomului, actiunile sale raspunzand unei necesitati majore de educatie medicala a populatiei, pentru prevenirea unuia dintre cele mai importante handicapuri : orbirea.

Societatea Romana de Glaucom, asociatie profesionala a medicilor oftalmologi cu preocupari in domeniul depistarii, diagnosticarii, monitorizarii si tratarii glaucomului, a dorit si a reusit sa fie parte activ implicata in aceasta campanie nationala. Un obiectiv principal al Societatii Romane de Glaucom este reprezentat de participarea activa la campaniile de informare a populatiei asupra bolii glaucomatoase, a riscurilor existente dar si de promovare a educatiei sanitare si a controalelor preventive pentru a nu se ajunge in stadii avansate ale bolii cand resursele terapeutice sunt mult diminuate.

Prin statutul si misiunea sa, Asociatia Nevazatorilor din Romania, singura organizatie de profil din tara ce se ocupa de toate aspectele existentiale ale deficientilor de vedere de toate varstele, s-a alaturat si ea Campaniei Nationale de Lupta impotriva Glaucomului. In cadrul asociatiei sunt inscrisi si un numar de peste 8000 de persoane, victime ale glaucomului. Pentru restul populatiei controlul oftalmologic preventiv si, daca se diagnosticheaza glaucomul, tratamentul corect efectuat, conform recomandarii meduclui oftalmolog, pot conduce cu succes la pastrarea acestui bun de nepretuit al fiintei umane : vederea neumbrite de pericolul orbirii.

Lupta impotriva glaucomului este un efort comun al Societatii Romane de Oftalmologie, al Societatii Romane de Glaucom, al oftalmologilor in general, al medicilor de famillie, al altor factori de decizie si, nu in ultimul rand, al companiilor producatoare de medicamente antiglaucomatoase. Cu un diagnostic relativ simplu, dar complet, cu un tratament corect instituit si corect efectuat si cu o monitorizare adecvata, glaucomul este o boala controlabila in acest inceput de mileniu III.